Online zážitek

 Lvi a Facebook


Všechno je zavřené. Už dlouho. Až moc dlouho. 

Kdokoliv, kdo se živí nabídkou využití volného času má problém. Divadla, kina, kroužky pro děti, zoologické zahrady, výstavní plochy a muzea, sportoviště... Ti všichni mají nucenou pauzu a tím pádem výpadek příjmů. Cirkusy mezi ně patří také. Neživí ale jen sebe, starají se o svá zvířata a musí jim z něčeho hradit krmení, podestýlku, platit účty za vodu...

V podstatě jedinou cestou všech umělců směrem k nám divákům je internet. Kdo hledá, ten najde. Jak online přenosy, tak i záznamy. A tak průběžně projíždíme Facebook i Youtube a hledáme něco k pokoukání. Viděla jsem tak na Boží hod záznam z Weihnachtscirkus. Poznatek? Zatímco jste v cirkusu, nepotřebujete až do přestávky vůbec nic. Dřepíte na fleku a prožíváte představení všemi smysly. Sedíte-li ale doma u záznamu z obrazovky, tak nutně potřebujete... na záchod, pro něco k jídlu, uvařit si horkou kávu se šlehačkou... no, takže z toho ve finále máte víceméně jen nějaký to kilo navíc. 

Našeho autistu sice baví sjíždět Youtube, ale má přísná kritéria výběru. A ty jsem dosud tak úplně nepochopila. Základem ale asi bude to, že je tam hudba, pak to může být něco, co opravdu zná a hlavně by to mělo být trochu akční. Obrazovka, na které se to moc nehýbe, to je jako koukat z okna na prázdnou ulici. Před Vánoci si ve škole pořídil dost pekelnou angínu. Čtyři dny v podstatě jen spal. Z tohoto polomrtvého stavu ho dostávaly pouze některé pohádky a výjimečně nějaké to video z cirkusu. No a protože nechápu ty kritéria výběru, tak taky nechápu, proč poskočí u videa "přepadovka". Fakt nevím, ale vždycky ho to donutilo se posadit a radostně zamávat rukama. Rodiče dětí s těžším handicapem v tomto okamžiku zřejmě tuší, že toto video bylo těžce zneužíváno k probrání se před okamžikem, kdy bylo potřeba, aby spolkl tu mega tabletu antibiotik. Kdo má děti zdravé, nebo nemá žádné, tak vězte, že v polospánku se ty léky do nich rvou fakt špatně. Prostě to nezapije a nechá si to v puse jako bonbón. Už vám smysly napovídají? Dobrou chuť! Tak teď chápete, proč i matka dítěte je závislá na tomto videu. Zcela z praktických důvodů. Pustím, nechám ho si to prožívat a s úsměvem mu podšoupnu ten blivajz. On ho s úsměvem spolkne a doprožívá si zbytek videa.

Když se minulý týden objevila na Facebooku informace, že Cirkus Humberto bude vysílat živě trénink lvů, neposkočil autista, ale já a se mnou i moje druhé mládě. Okamžitě a bez váhání jsme si virtuální vstupenku koupili a odpočítávali dny. Co jsem čekala? Vlastně ani nevím. Jen jsem se těšila, že zase uvidím tu úžasnou ukázku spolupráce, kterou pan Hynek Navrátil jr. se svými lvy předvádí a u toho si zarelaxuji. 

Vzali jsme tento malý kulturní zážitek vážně. Přípravy na online cirkusový přenos byly u nás zahájeny už kolem 10 hodiny dopolední. Rozložili jsme pánovi domu jeho hokejový fan koutek (nemůže, chudák, do arény. Tak si nainstaloval do rožku televizi, propojil ji s počítačem a vyzdobil si to nezbytnostmi jako je klubová čepice, šála apod.) Synátor si zaběhl na dvůr pro piliny, rozsypal je na kulatý tác a dal se do výzdoby. Brácha mu chvílemi asistoval. Aby ne, on mu totiž pro účely této výzdoby uzmul jeho košík zvířátek. Takže na televizi balancovaly kozy, na stolku pak po různu stáli sloni, medvědi i koně. Do pilin se hrdě postavili tři lvi. Myslela jsem, že tímto je výzdoba u konce. Myslela. Ale - nebyla. Synátor přiběhl, jestli si tam může dát i postavičku. No jasně že může! Prodlouží se tím přece doba, kdy se zabaví a nebude mít ty jeho nikdy nekončící dotazy! Vzal si své krabice s Legem a zabral se do výroby. Takže náš Hynek Lego Navrátil měl černé oblečení, fousy i dlouhé světlé vlasy. Malý fanda nezapomněl ani na tyče a nezbytné maso. Na to jsem musela propůjčit svoji jedlou modelovací hmotu. Nevím, jestli jí víc snědl nebo nabodnul na tyčky, ale byl klid. Takže je mi to jedno. V poledne bylo vše nachystáno. A taky zkontrolováno, že máma opravdu koupila ten popcorn. 





Je před druhou. Přichází neteř, která prohlásila, že do cirkusu se chodí s partou, takže se nehodlá dívat doma sama. Na stole je mísa popcornu, něco k pití a pohodlně čekáme na zahájení přenosu. Ještě než lvi nakráčeli do manéže, proběhla u nás tipovací hra - jak dlouho bude trvat Heleně, než se rozplácne na zemi? Kdo viděl, tak ví. Helča prostě nezklamala.

Místo slibované 15 - 20 minutové ukázky tréninku jsme byli přilepení k obrazovce více než 35 minut. Nevím, jak u vás. Ale u nás jsme nepotřebovali na záchod a dokonce ani ten popcorn nekřupal. Upřeně jsme pozorovali vykutálenou Athenu i svéhlavou Helenu a obdivovali hřívu Kinga. Měli jsme možnost vidět spoustu neobvyklých situací. 

To, že si Helena kráčí dle svých představ a vynucuje si pohlazení, to neobvyklé není. Ostatně, ne nadarmo je asi nejslavnější členkou této smečky. Tentokrát nás ale zaujala její sestra. Že je to taky pěkná liška podšitá mi přišlo hned ze začátku. Bystrý pohled směrem ke kameře dával poznat, že zde sedí velmi chytrá osobnost. Online přenos nám tak dal poznat, jakým způsobem se Athéna nepozorovaně umí přesunout přesně tam, kam chce - za odloženými tyčemi.  Musím uznat, že krásně umí vyčíhnout okamžik, kdy je pozornost zaměřena jinam a jakoby nic se nenápadně přesune.  Není ale provokatérkou, když je přistižena, v klidu se vrátí zpátky a čeká na další příležitost. 

Viděli jsme i situace, kdy se nám zatajil dech. To třeba když lvice pobořila desku, po které přecházela a evidentně se tím svým pádem také lekla. Jenže než se divák vzpamatoval ze svého vlastního leknutí, tak byla deska opravena a promenádovala se po ní jiná lvice. Aktivisté (prý ochránci) by zřejmě čekali nějaký projev zloby a výčitek, že lvice něco zkazila (podle sebe soudím tebe, že). Jenže tady nejde o Jedna paní povídala. My jsme měli možnost vidět realitu. Takže si ta lvice vysloužila uklidňující podrbání a pochvalu. 

Hvězda online přenosu Athena se postarala i o další zajímavý zážitek. V celé své kráse nám přímo před kamerou předvedla, že lev umí velmi dobře šplhat. I po mřížích. Se zájmem jsme pozorovali, jak tuto situaci Hynek Navrátil vyřeší. A musím říct, že právě v tomto okamžiku bylo znát, že si navzájem věří, dokonale se znají a umí spolu komunikovat. Athena tak byla přesvědčena k sestupu obdobným způsobem, jako to uděláte u svého dítěte, které vyleze kam nemá - přijdete k němu, promlouváte na něj a náznakem ho popostrčíte. 

Závěrem jsme měli možnost poznat, že manéž je pro lvy pohodové místo a nemají potřebu z ní utíkat. Naopak. Zeus měl problém z manéže odejít a nechal se dost dlouho přesvědčovat. Škodolibost je mi vlastní, takže jsem se dokonale bavila. Aktivisté prominou - opět jsem se nesmála zvířeti, ale jeho majiteli.  Jsem nenapravitelná. Mě prostě ta zvířata baví svou krásou a chytrostí. Nemám proč se jim smát a obdivuji je.

Mám - li zhodnotit celý přenos, tak za naši rodinu to byl výborný zážitek. I přes ne příliš dobré osvětlení manéže a nefungující ozvučení. 

Jo! Ozvučení. Po poledni jsme měli možnost vidět zkoušku živého přenosu. Zvuk nešel, ale bylo nám sděleno, že se na problému pracuje a později i že už to jede. Jenže... Nejelo. I přes to ale diváci psali mnoho pozitivních vzkazů. Večer se cirkus za nefungující zvuk omlouval. Osobně jsem tím věc brala za vyřízenou. Ostatně, všichni víme, že přenos dělali poprvé a většina fanoušků ho stejně pojala především jako možnost přispět v této nelehké době na péči o zvířata. Jinou formu finanční pomoci totiž tento cirkus vytrvale odmítá. 

Tady se musím vrátit k jednomu z mých dávných příspěvků. Psala jsem v něm o politicích a o tom, že z nich důkazy tahám jak z chlupaté deky. Zatímco cirkusy mi posílají vše rychle a bez vytáček. Tak asi jsou z toho neustálého dokazování tak mimo, že bez okolků hned následující den zveřejnili video s důkazem, že při zkoušce zvuk šel. V první moment jsem si říkala něco ve smyslu: to jsou trdla, vždyť vidí, že to lidé vzali a nevadilo jim to. Pak jsem si ale ten důkaz přecejen pustila. Takže tu mám jedno doporučení  - pokud jste si virtuální vstupenku nekoupili, tak to můžete pořád udělat. Dostanete se tak k více než půlhodinovému záznamu z velmi zajímavého a poutavého tréninku lvů. A hlavně se dostanete k tomu důkazu. Už jste viděli ředitele cirkusu notovat? Ne? Deset vteřin důkazu vám to umožní. Mám tu druhé doporučení. Nepijte u toho kávu ani cokoliv jiného. Poprskáte si obrazovku 😏




 




Komentáře

  1. Dobry den cirkusovy fanusikovia.Ja som onehdy detom zrobil sapito. Ale zo vsim vsudy. Stoziare, skladacia plachta, vagony so zvieratmi, atd. Deti sa vedeli hrat hodiny.V tom case bolo dostat v tuzexe plastove zvieratka. Casy sa minuli, ale tym pribehom, ste mi pripomenuli, co sme s detmi robili, ked boli male a my(s manzelkou)boli mlady. Skoda,ze nemôzem prispiet financne. Som z Kosic.Ale trening seliem je velmy zaujimavy a rad by som to videl.
    Lvy ako jedine mackovite ziju ako svorka. To ako u kazdeho zvierata, musi dôverovat cvicitelovy. To je na tom krasne, ze nacvicenie programu, to je spolocna praca clovek zviera.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    děkuji za pěkný komentář. Náš autista si s těmi zvířátky hraje rád, i když většinou je jen postaví do řady. Je hodně navázaný na přírodu už od malička a zvířátka k tomu patří.
    To šapitó vašim dětem snad i závidím :-) Mladší syn se opravdu zabavil na celé dvě hodiny. Příště prý bude k vidění ekvilibrista, tak jsem zvědavá na výsledek...
    Ten trénink je přístupný pořád, ale nevím jestli je možné platit z účtu v Eurech. Ale můžete zkusit kontaktovat přímo Humberto, zatím vždycky mi na zprávy, co jsem jim psala na facebookových stránkách, odpověděli rychle. Třeba se najde řešení.
    Je pravdou, že konkrétně u pana Navrátila je opravdu hodně vidět ta spolupráce, důvěra a vzájemný respekt. Ne, že bych toto v jiných cirkusech neviděla, ale tady je to do očí bijící.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat