Bláznivá teorie

Ochránce zvířat vs. zvířatkomil


    V posledních pár měsících jsme byli v cirkuse opravdu hodněkrát. Vždy ale jen já a děti. K těm svým jsem někdy přibrala i další, ale vždy bez manžela. Můj muž je totiž pracant, nikdy nemá čas. A kdyby ho náhodou měl, vymyslí jiný důvod, proč zůstat doma. Pozor! Nikdy to není únava nebo něco takového. Klasicky třeba potřebuje slepicím poupravit důmyslný systém zavírání kurníku. Nebo kačeny potřebují vyčistit koupací jezírko. 
    Můj muž je tak jako paní Colombová z detektivního seriálu. Všichni ví, že existuje. Docela často o něm mluvíme. Ale málokdo ho viděl. Jeho důvody pro absenci na nejrůznějších akcích beru s nadhledem. Už jsem si zvykla. Pouštím to jedním uchem tam, druhým ven. Stejně už v okamžiku položení dotazu vím, že nepůjde. Ale ptám se. Ztráta času, vím. Ale zase se ptám. Pochopte - co kdyby náhodou chtěl jít...
    Výmluvu proč s námi nemůže jít na představení do cirkusu jsem však musela uznat. Tentokrát mne představa mého muže v prostředí cirkusu opravdu vyděsila. Řekl mi totiž, že do cirkusu nemůže jít, protože: "Já bych si pak nějaký to zvířátko chtěl pořídit a ty bys mi to zase nedovolila." Trefa! My teda máme rozlehlou zahradu. Ale že by mi tam musel běhat velbloud nebo lama, to zrovna ne. Aktuálně se mi blbýma kecama a vytrvalým projevem nezájmu o pomoc s péčí, podařilo redukovat zvířenu našeho dvora na ptactvo. A to v docela normálním počtu. Po této dlouhodobé bitvě, kdy počet zvířat na našem dvoře kolísal v rozmezí 50 - 110 kusů, odmítám riskovat. Můj muž je totiž zvířátkomil. Takový extrémní druh ochránce zvířat.
    Mám takovou svou teorii. Týká se dělení ochránců zvířat. Obecně je ochráncem zvířat ten, co má zvířata rád a stará se o jejich blaho. Ochránce zvířat dělím na klasického ochránce, fanatika a zvířátkomila. 
    Klasický ochránce zvířat může nějaké zvíře chovat, může také v této oblasti pracovat a zasazovat se o to, aby se zvířata měla co nejlíp. Ochránce zvířat může být i myslivec. Nemá problém se o zvířata pečlivě starat, ale také nemá problém dát si k nedělnímu obědu pečenou kachnu nebo řízek. Vidí-li ochránce zvířat, že někdo zvířeti ubližuje, nemá problém zasáhnout. Klasický ochránce zvířat má velmi dobrý přehled o zvířatech a jejich potřebách. A tyto potřeby se snaží maximálně naplňovat. Dbá při tom ale i na práva ostatních. Pokud chováte zvíře a potkáte klasického ochránce zvířat, bude se vás ptát, jak se o zvíře staráte, případně přihodí nějakou dobrou radu. Pokud by viděl, že zvířeti nějakým způsobem ubližujete, poučí vás a bude vás žádat o nápravu. Klasický ochránce zvířat staví práva zvířat do stejné roviny jako práva lidí. Pokud zjistí, že nějaké zvíře není schopno se o sebe postarat, zajistí vhodnou péči o něj. Tento  typ ochránce zvířat je v podstatě normální a dá se s ním žít.
    Ochránce zvířat - fanatik si tu kachnu k obědu nejspíše nedá. Velmi často si nedá ani míchaná vajíčka. A také vám vyčte, že vy si na tom pochutnáváte. Zvířata ochraňuje důsledně. Práva zvířat považuje za nadřazená právům člověka. Potkáte-li fanatika, zřejmě se do vás pustí, že máte svého psa na vodítku a nedopřáváte mu volnost. Právě volnost je totiž tím, za co fanatik bojuje. Bez ohledu na cokoliv. Zvíře má podle fanatiků žít v přírodě. Bez ohledu na to, jestli to umí. Fanatik ochraňuje zvířata tím, že pořádá demonstrace. A je hodně slyšet. Aktivně se podílí na ochraně zvířat tím, že nahlašuje. Tímto zajišťuje ekonomiku státu, neboť zaměstnává lidi ze státního (kontrolního) sektoru. Případně aktivně zasahuje do chovů jiných lidí. Zvířata pod vidinou volnosti klidně vypustí. Tímto často zaměstnává bezpečnostní složky státu. Pro ekonomiku státu je tedy velmi prospěšný.
    Sám fanatik může chovat zvíře. Většinou pořízené z útulku. Trvá však na tom, že se musí jednat o zvíře domestikované po stovky, ještě lépe tisíce, let. Fanatik se občas mýlí. Třeba ten, co poučoval v jistém Rozstřelu ředitele cirkusu, že nemá chovat nedomestikovaná zvířata a sám uvedl, že vlastní osmáka degu. Takový fanatik však v případě nutnosti zvíře předá do jiné péče. Třeba tento osmák je prý v péči rodičů fanatika. S fanatikem jste schopni žít pouze v případě, že jste sami fanatikem. Případně jste vegetarián z jiného důvodu.
    Zvířátkomil je kombinací uvedených druhů ochránců zvířat. S klasickým ochráncem zvířat má společný obrovský přehled o zvířatech a jejich potřebách. Také je schopný jíst maso a výrobky živočišného původu. Také může být i myslivcem. Potkáte-li zvířátkomila při svých toulkách za vyvenčením, zřejmě bude vaše zvíře obdivovat. Bez ohledu na to, jestli vlastníte šlechtice nebo pouliční směs. Stejně jako klasický ochránce zvířat vám poskytne užitečné rady a v případě, že se nestaráte dobře, nebude váhat zasáhnout. V souladu s fanatikem však zvířátkomil nadřazuje potřeby zvířete nad potřeby člověka. Rozhodně nad potřeby svoje a své rodiny. 
    Zvířátkomil nemůže bydlet v bytě. Takového člověka najdete povětšinou na vesnici. Ideálně si pořídí statek. Zde bude chovat větší množství zvířat. Dvůr a zahrada budou velmi dobře udržovány. Zvířata budou mít prostorné výběhy a v jejich životním prostoru bude množství vychytávek. Na zahradě se bude pěstovat řepa, vojtěška, případně jiné rostliny, které jsou oblíbené či prospěšné pro zvířata zvířátkomila. Jahody pro děti zde nehledejte. Jelikož zvířátka potřebují prostor, nehledejte na dvoře zvířátkomila ani pískoviště nebo jiný prostor vhodný pro vyřádění malých dětí. Malou šanci najít jahody nebo pískoviště máte pouze v případě, že zvířátkomilem je žena. 



    Pro soužití se zvířátkomilem je nutná velká dávka trpělivosti a tolerance. Protože zatímco zvířátka budou mít nejlepší a dost možná i nejdražší krmivo, vy se budete muset zpovídat ze zakoupení každé dražší čokolády (Není to zbytečný? Nestačila by obyčejná?). Zatímco prostory pro zvířata budou mít maximální možné vybavení, vy budete mít po mnoho let provizorní kuchyni. Protože to vám přece musí stačit. Při soužití se zvířátkomilem se tak časem zřejmě stanete salámistou. To je člověk, co má zvířátkomila na salámu - je mu jedno co dělá. Zvířátkomilem vycvičený salámista totiž ví, že s tím nic nenadělá. Salámista pochopil správné pořadí důležitosti zvířátkomila:
1. zvíře 1
2. zvíře 2
3. zvíře 3
.
.
.
.
86. zvíře 86
.
.
.
XYZ. moje práce (došly zvířata)
(XYZ+1). moje rodina

    Z výše uvedeného pořadníku je jasné, že žena zvířátkomila nikdy nebude na prvním místě a její pozice je variabilní. Jejím posláním je tedy redukovat počet zvířat na dvorku. Pokud se navíc podaří zredukovat počty a druhy zvířat tak, že je na týden schopný se o ně postarat někdo jiný, máte šanci jet se zvířátkomilem i na dovolenou. Pozor ale, je nutné sehnat pro tu týdenní péči někoho velmi schopného a důvěryhodného. Jinak riskujete, že vám zvířátkomil po třech dnech zdrhne domů. Zkontrolovat, jestli jsou jeho zvířátka v pořádku.
    Už chápete, proč zvířátkomil nemůže do cirkusu? Vy byste dobrovolně ukázali zvířátkomilovi jiné zvířátkomily?
    
    

Komentáře