Politik 3

Debata v televizi

na téma cirkusů už hodně dlouho nebyla. Po zhlédnutí vystoupení na půdě Evropského parlamentu jsem byla zvědavá, jak bude europoslanec Jiří Pospíšil argumentovat v debatě s ředitelem Cirkusu Humberto, panem Hynkem Navrátilem.

Pan Pospíšil se kdysi vyjádřil, že je nutné brát v potaz fakta. A tak jsem na ta fakta čekala. Podle vyjádření pana Navrátila už s ním jednou mluvil a sdělil mu, že studie, kterými disponuje, nejsou až tak ok. Prý mu tehdy pan poslanec řekl, že to ještě nestihl přečíst celé a že se na to podívá. Tak teď se snad budou bavit věcně o těch faktech. 

Kdo neviděl, může kouknout tady . Možná bude lepší nejdřív kouknout a až pak číst, tentokrát nebudu vypisovat celý průběh debaty. Protože to ani nejde, byla podivná. Někdo tam totiž kličkoval jak zajíc.

Celým projevem se jako červená nit táhne tvrzení pana Pospíšila, že takto to chce většina. Ohání se tím, že petici podepsalo milion obyvatel EU. 

Evropské unie! Ne České republiky! Kdyby to bylo v rámci ČR, tak řeknu: je to dost. ALE - není to většina. 
Ale v rámci EU? Plivanec v moři. No, možná v rybníku. Každopádně nic moc. 

V loňském roce se v jednom videu pan Navrátil zmínil, že cirkus v uplynulé sezóně navštívilo 70 tisíc diváků. Oproti milionu nic moc. Jenže: ČR není EU. 

Asi by nebylo na škodu zjistit, kolik lidí tak za rok navštíví cirkusy se zvířaty v rámci EU. Když jeden cirkus v ČR jde dejme tomu ke sto tisícům. Ale klidně budu brát jen těch loni sdělených 70 000.

Když vezmu z každého státu JEDEN cirkus a ten bude mít obdobnou návštěvnost. Humberto přece není v Evropě zdaleka největším cirkusem, dá se předpokládat, že ty větší mají i návštěvnost větší... K jakému číslu se součtem doberu? Bude to více než milion?  A asi nebude stát, kde mají jen jeden cirkus se zvířaty, že? I v ČR jsou další cirkusy, do kterých lidé chodí...

Návštěvníci cirkusů nepodepisovali petici, ale svůj názor dávají dostatečně najevo tím, že si do cirkusu koupí vstupenku. Nebo si snad někdo z Vás kupuje vstupenku tam, kam by šel s odporem?  Bude pak v rámci EU víc podpisů pod peticí proti cirkusům se zvířaty? Nebo bude více prodaných vstupenek za jednu sezónu? Něco mi říká, že ta většina nepotřebovala nic podepisovat a dala svůj názor najevo svým jednáním (rozuměj: koupila si vstupenku a šla se podívat). Vyskočil mi v mysli jeden subtest, který zjišťuje školní připravenost. Je tam obrázek. Na jedné straně je jeden velký prvek, na druhé více malých. Otázka zní, kde je prvků více. Pan poslanec by asi odpověděl, že ten jeden velký je víc...



Další věcí, kterou se pan Pospíšil pokoušel argumentovat je regulace ve 23 zemích EU. Ano, regulace je dobře. I já jsem za regulaci. Ostatně, regulace už u nás proběhla dávno, ne? Nesmí tu být v cirkusech třeba žirafy. Je přesně dáno, že cvičit se může pouze nenásilnými formami, že cviky musí odpovídat přirozené fyziologii zvířete, že se nesmí využívat ohně... Ale to přece neznamená úplný zákaz! 
Osobně jsem zastáncem licencí. Které, mimochodem, měly chovy regulovat - nastavením přísnějších podmínek směřujících k dalšímu zlepšení welfare. Protože ne všichni dělají maximum, bez ohledu na to, že některé věci jim ani zákon nenařizuje. Teď by museli. A kdyby porušili, měli by fakt problém. Přišli by o licenci. Skončili by.

Jak už jsem psala, čekala jsem na ty argumenty. Fakta. Na těch si prý pan Pospíšil zakládá. V tomto ohledu byl vývoj v diskuzi velmi zajímavý. Pan poslanec nejdříve vysvětloval, kolik studií přečetl a jak hovořil s odborníky, ale na přímou otázku týkající se těchto výzkumů vždy reagoval odklonem k etice a tvrzení, že to chce většina. Co je fakt, tak tentokrát pan poslanec netvrdil, že cirkusy zvířata týrají. To na půdě parlamentu EU se neštítil očerňovat cirkusácké umění a současně s tím obvinit i ty, kteří je podporují. (Doslova řekl: "V Evropě dále působí přes 250 cirkusů,  které užívají, tedy týrají - z mého pohledu, volně žijící zvířata.... ten, kdo tady tvrdí: nechme to na členských státech, ta situace je v pořádku, tak víceméně  tiše podporuje současné týrání zvířat." ) Tak jestli je to týrání, tak to je potřeba dokázat. Obvinit někoho z takto závažného činu je jednoduché. Ale důkaz? Relevantní studie, které toto tvrzení potvrdí?

Pan Pospíšil vyzval pana Navrátila, aby nehodnotil jeho osobní etický názor. 
A to je právě ono. 
Je to osobní názor, jeden z mnoha. Sám to potvrdil - někdo má takový a někdo makový názor. V jedné diskuzi jsem napsala, že já nemám ráda box. A znám i dost jiných lidí, co na něj nechodí. Je to v demokratické společnosti dostatečným důvodem pro to, abych se snažila tento sport zakázat zákonem? Odborníci z neziskovek pořádající semináře? Dobrý pokus. Kolik z nich dělalo dlouhodobý výzkum přímo v cirkusech?  A co odborníci ze světových univerzit? S těmi taky hovořil? Já mu to nabízela. Neodpověděl... 
 
Pana poslance vlastně žádná studie nezajímá. Ale tvoří si na základě jakýchsi studií "svůj odborný politický názor". Ale na základě jakých? 
Tak to už neřekl. Asi se ho zkusím zeptat, tohle mne fakt zajímá. Nějak se pořád nemůžu zorientovat v tom, jestli ta fakta jsou nebo nejsou pro pana Pospíšila důležitá. Vysvětlení, že každý rozumný člověk pochopí, že si odborný názor neutvoří na základě toho, že do cirkusu půjde, je k smíchu úplně stejně jako ty Harrisovy studie. Ty totiž taky vytvořili odborníci, kteří do cirkusu raději ani nešli. Pan poslanec nevěří vlastním očím a raději se nechá ovlivňovat názory jiných. Hmmm, zajímavé. Už Jan Ámos Komenský totiž řekl: 

"Nevěřte všemu, co se vám k věření předkládá. Zkoumejte vše a přesvědčujte se o všem sami!" 

Moderátor se správně zeptal na přirozenost a to, zda je pro medvěda přirozené jezdit např. na motorce. Pan ředitel v podstatě vysvětloval, že jde o to, že medvěd má přirozenou schopnost toto zvládnout. Je pravdou, že o této otázce jsem se bavila i s Marthe Kiley-Worthington. Ta mi napsala, že je vhodné, aby se zvířata chovaná v lidské péči učila i věci, které zástupci toho druhu běžně v přírodě nedělají. Protože je to dál rozvíjí. Ostatně, podívejme se do zoologických zahrad. V Praze mají kamery v pavilonu goril. Koukli jste, jaké různé hlavolamy jim tam do výběhu dávají? Je přirozené, aby gorila v přírodě šroubovala nádobu, aby z ní mohla dostat něco dobrého? No není. Ale dělá se to právě proto, aby ta gorila psychicky nestrádala. Zabaví se tím. Myšlením aktivistů: není to přirozené - nemělo by se to zakázat?

Celý duel mi přišel zvláštní. Jakoby si pan Pospíšil dal závazek, že se povinně musí vyhnout čemukoliv, co se týká studií. Ale současně měl tendenci svůj názor studiemi podkládat. Chyběla mi jasná argumentace, podložení tvrzení. Zejména toho, že to chce většina. No, nezbývá mi, než zkusit zjistit pár detailů. Třeba kolik lidí chodí do cirkusů, jak vypadá ta slavná evropská petice a jaké výzkumy pan poslanec četl. Tak až to zjistím, dám vědět.


Komentáře