Ankety versus realita

Cirkus Humberto přijel do Brna

a my jsme na tento okamžik netrpělivě čekali. Je to téměř dva roky, co jsme právě v Brně do tohoto cirkusu vstoupili a zjistili, že zvířata evidentně mohou být v cirkuse spokojená.

Je to právě Brno, které se v roce 2019 snažilo ovlivnit jednotlivé své městské části a doporučilo cirkusům se zvířaty pozemky nepronajímat. Jako odůvodnění použili anketu, která dopadla v neprospěch cirkusů se zvířaty. O co šlo?

Někteří zvolení zastupitelé mají názor, že cirkusy se zvířaty jsou špatná věc. Tento svůj osobní názor se snaží prosadit a narvat do hlavy i ostatním. A když to nejde agitací, tak vymysleli, že řešením je prostě cirkusy se zvířaty z očí obyvatel Brna odstranit. A tím jakože dát najevo, že je to nemorální. Taková cenzura ale v demokratické společnosti nemá své místo. Potřebovali tedy v něčem oporu. A tak vznikla anketa, kde byli obyvatelé Brna dotázáni, zda souhlasí s pronajímáním pozemků cirkusům se zvířaty. 

V červnu roku 2019 tedy proběhla v Brně anketa. V ní se mohli občané Brna starší 15 let vyjádřit, zda souhlasí s pronájmem pro cirkusy se zvířaty. Už jsem tu o této anketě psala (Pocitolog 1). Měl potřebu ji zmínit politik Vácha při jednání Poslanecké sněmovny. Tehdy jsem upozorňovala, že se ankety zúčastnilo necelé jedno procento oprávněných hlasujících. Výsledky jsou prezentovány takto:

https://www.brnoid.cz/cs/circus
Zdroj: https://www.brnoid.cz/cs/circus

K pochopení toho, jakým způsobem byla anketa vedena a jak moc byli občané o potřebě hlasovat informováni, je možné nahlédnout do diskuze Pirátského fóra:

Zdroj: Názorové fórum Pirátů, odkaz v obrázku či níže

Nutno podotknout, že já osobně znám spoustu obyvatel Brna, kteří absolutně nemají potuchy o tom, že Brno dělá nějaké ankety. Internet nemají a do knihovny nechodí. A v životě by je nenapadlo, že někdo jen na základě malé ankety udělá zásadní rozhodnutí.

Zajímavý pohled na anketu a její interpretaci nabízí Tomáš Koláčný, náměstek primátorky a člen Pirátů. Celou reakci lze najít na fóru Pirátů. Pan Koláčný jasně sděluje, že anketa není reprezentativní a prý to ani nebylo jejím cílem. Následně se snaží převést data z ankety na reprezentativní průzkum, ze kterého by, podle něj, 96% respondentů uvedlo, že je téma cirkusů nezajímá. 

V tomto si dovolím nesouhlasit. A to hlavně z toho důvodu, že když mne něco nezajímá, tak to ani nenavštěvuji. A cirkusy se zvířaty přesto do Brna jezdí a na návštěvnost si nestěžovaly. Právě naopak. Aktuálně v Brně hostující představení Cirkusu Humberto je opakovaně vyprodáno, cirkus dokonce několikrát musel poslat desítky až stovky návštěvníků domů. Kapacita tohoto cirkusu je 1100 lidí. Budu hodně při zemi a troufnu si směle tvrdit, že cirkus tak letos v Brně navštívilo více než 10 tisíc diváků. Ano, ne všichni jsou přímo z Brna. Na druhou stranu - Brno je krajským městem a jako takové by se i mělo chovat. A ano, velké množství návštěvníků jsou děti. Ale myslím, že víc než 1500 nad 15 let jich v Humbertu během jejich hostování v Brně určitě bylo. Ještě bych možná mohla sdělit, že do cirkusu šlo velké množství lidí i během jarních prázdnin, které v tu dobu v Brně probíhaly a dost obyvatel tak zamířilo do hor. 

Opravdu téma cirkusů nezajímá 96% obyvatel Brna? Nemůže to být spíše tak, že 96% obyvatel Brna nezajímají nicneříkající a legislativně neplatné ankety? 

Ještě tedy jeden postřeh mám. Pan Koláčný ve fóru tvrdí, že se do ankety mohli zapojit občané nad 18 let. Výsledky ale hovoří o minimálním věku 15 let. Zachází takto s daty pan Koláčný vždycky? Je to náměstek v oblasti analýzy dat! 😩

Mám pocit, že obyvatelé Brna by se měli mít na pozoru. Jednoho dne by totiž v Brně mohla tiše vzniknout anketa, zda občané souhlasí s držením psů v městských bytech. A na jejím základě by pak mohlo vzniknout doporučení, aby se chov zvířat v těchto bytech zakázal. Bez ohledu na to, že množství lidí tato zvířata již vlastní a svůj postoj tak jasně dává najevo. Panu Koláčnému a jemu podobným se může zdát být držení psů v bytě nemorální a to si pak nemůžete být ničím jisti. Protože když nehlasujete v jakési minianketě, tak vás to téma určitě nezajímá...

Komentáře