Tři cirkusy za měsíc

Na jaře se s cirkusy roztrhl pytel



Doslova. Tedy alespoň v Brně a okolí. Se zvířátky, bez zvířátek; malé, velké; se zavedenou tradicí i relativně nové, minimálně tedy konceptem. Pokud ale máte i jiné  zájmy než cirkusy, tak jste byli trochu v rozpacích, protože jednu dobu to až nešlo stíhat. A taky jsme jeden nestihli.


Vše začalo v nedaleké obci, kam zavítal malý cirkus. Byli jsme hned na jeho premiérovém představení. Vstupné bylo na malý cirkus dost vysoké, ale chtěli jsme se podívat hlavně na to, jak funguje smečka lvů, tak jsme moc na cenu nehleděli. Lidé zde byli milí a vstřícní, představení ale působilo těžce nesehraně. Možná to před premiérou chtělo pár zkoušek a vychytat problémová místa, aby diváci mezi jednotlivými čísly nemuseli i několik minut čekat. Jinak to ale nebylo špatné. Tehdy jsme se shodli, že bychom rádi představení viděli ještě jednou, ale někdy třeba v létě nebo na podzim, kdy už by tým mohl být sehraný a bylo by to docela hezké představení. Dnes už je ale cirkus v jiném složení a netuším, zda mají nějaká zvířátka. Ani to, zda upravili cenu vstupného, protože už nemusí živit smečku šelem. Každopádně tento cirkus se na sociálních sítích takřka neprezentuje, takže i těžko říct, zda stále jezdí a pokud ano, tak kde jsou.

V kontrastu s tím jsme v následujících týdnech měli možnost jít do velkého cirkusu. Momentálně toho největšího. S poměrně velkým množstvím zvířátek. Cena téměř stejná, ale zážitků mnohonásobně více. O tom, že v tomto cirkuse se před premiérou konají zkoušky a prostoje mezi čísly nebudou, jsme byli přesvědčeni již předem. Měli jsme trochu strach, co na nový program řekne náš autista. Zejména jsem se děsila nového klauna, protože s tím předchozím si náš mladý už vytvořil dost dobrý vztah. Naštěstí byly naše obavy zbytečné. Navíc jsem si během představení všimla, že synátor více sleduje pohyby artistů ve vzduchu a celkově  začíná více prožívat třeba i toho výše zmíněného klauna. Jakože pochopil legraci i u scének, které ještě nikdy neviděl. Prostě wau (představení i posun mladýho.) 

Zanedlouho zavítal přímo k nám do obce další malý cirkus. Podle webových stránek bez zvířátek. Ale nebyl to horor cirkus. Návštěva tohoto cirkusu byla doma celkem dost diskutována. Přecejen už jsme v posledním zhruba měsíci byli v cirkuse 3x a časově to bylo dost nevyhovující. Ten týden jsme totiž měli soutěž, takže nám z víkendu zbyl jen jeden den volna. A bez zvířátek.... Chceme tam? Tak původně prý spíš ne. Vzala jsem to tak, znamenalo to pro mě jeden den "volna" (ženy určitě uvozovky chápou: vyprat, uklidit, navařit...).

Jenže dopoledne mladej přišel, že by tam přece jen chtěl jít. A je po úklidu, že.... Obrovská výhoda tohoto cirkusu spočívá v možnosti rezervace místa přes internet. Tak jsem koukla, zjistila, že rezervace je stále možná, odklikla to a šli jsme. I s autistou. Úplně jsme si nebyli jistí, jak to bez zvířátek dá. Ale zkušenost z předchozího zájmu o artisty nás nakopla. A  taky to, že můžeme kdykoliv odejít, když je cirkus přímo v naší vesnici. Prostě tam mladej zůstane a já s Bobšem odejdu a mladej pak trefí domů sám. Vstupné je na malý cirkus přiměřené, tak není co řešit.
No, zkráceně. Neodešli jsme. Zvířátko tam tedy bylo, ale jen malý pejsek. Jinak mělo ale představení spád. Po zážitku z prvního cirkusu bylo fascinující koukat na to, jak se u pultu s obsluhou ozvučení a světel všichni střídají. Každý ví přesně co (a kdy) má dělat. Prostoj ani jeden, stále bylo na co koukat. Autista tedy občas vypínal, případně se víc zajímal o focení. Ale celkově bylo vidět, že to pro něj byl pozitivní zážitek. Z představení jsme odcházeli spokojení a je fakt, že jsme se, během první letní dovolené, do tohoto cirkusu rádi vrátili. 

Co k tomu říct na závěr? Stále se budeme vracet do našeho největšího cirkusu. Stále tam totiž úžasně dobíjí baterky. Jsou ale i malé cirkusy, které to umí také. Možná nedobijí na 100%. Ale tak mobil má taky ochrannou funkci, kdy dobíjí jen na 85, ne? Nic se nemá přehánět. A ten třetí cirkus to na 90 určitě vytáhl, takže super. Stačí mít co nabídnout, dobře se sehrát a hlavně vykouzlit lidem na tváři úsměv.






Komentáře