Zloděj mláďat

Medvědi prý nic nevědí


Jo. Medvědi toho možná moc nevědí. Však taky neumí číst. Já jsem se to naučila. I když přiznávám otevřeně, že úplně samo to nešlo. Přesto dnes čtu s kvalitním porozuměním a vysoké školy mám vystudované dvě, jednu s červeným diplomem. Během studia na filosofické fakultě jsem se musela naučit diskutovat a hledat v textech argumenty. Nesnášela jsem to. Nicméně tento zvyk jsem si upevnila natolik, že přemýšlím nad kdekterým hloupým článkem dost důsledně a velmi často dohledávám a ověřuji. Někdy to ale má dost závažný dopad na moji psychickou pohodu. Zjistím i to, co jsem raději vědět nechtěla.

Říkal mi syn, že v televizi zase jedou Méďové. Jako malý měl tyto pohádky rád. Slyšel ale projev senátora Chaloupka v přímém přenosu a od té doby se na jeho filmovou tvorbu dívat nechce. Vadí mu, že pan senátor vystupuje proti cirkusům, ale sám na zvířatech vydělává. Doslova ho rozzuřila zmínka o tyranském tréninku medvědů kdesi na jihu ve spojitosti s našimi cirkusy. Nedivím se mu. V pondělí mi shodou okolností do messengeru přišel odkaz na článek, který mne totálně odrovnal. A dala jsem se do dohledávání informací. 


Vše odstartoval článek v bulvárním Blesku z roku 2013. Nejsem z těch, co by bulváru věřili na první dobrou. Na druhou stranu - pokud mi někdo dá do úst věty uvozené jako přímou řeč a není to pravda, tak se ohradím. To jsem ale nedohledala. Takže zřejmě to, co bylo v článku přímou řečí, pan Chaloupek opravdu řekl.

Pan senátor je člověkem, který spolupracoval se Svobodou zvířat v kampani proti cirkusům. Už tehdy jsem vnitřně řešila, že se na stranu organizace hlásající, že cirkusy jen vydělávají na zvířatech, přidává člověk, který na nich také vydělával. A zřejmě ne málo. Dohledala jsem, že jeho večerníčky se prodaly do 25 zemí světa. Řekla bych, že slušné živobytí... A co víc? Pracoval jen s mláďaty a ještě ne zcela dospělé je předal jinam. Už je nepotřeboval. Nejsou právě z tohoto obviňovány cirkusy?

Václav Chaloupek je známý především večerníčky o divokých zvířatech - Vydrýsek, Méďové, Pruhovaní kamarádi.... Všechny tyto večerníčky jsou o mláďatech a začínají tím, že byla opuštěná a člověk se tak o ně musel postarat. Je to ale opravdu tak?

Veškeré moje dohledávání se týkalo medvědů. První odchovanci pana Chaloupka byli tři bratři Matěj, Kuba a Vojta. Ze všech večerníčkovských zvířat jsou asi nejznámější. Narodili se v roce 2000 v Českém Krumlově. Podle informací v médiích se o ně máma odmítla starat a odchov na flašce byl tedy nevyhnutelný. Václav Chaloupek je převzal do péče a současně s nimi natáčel. Asi mezi námi nebude moc lidí, kteří seriál Méďové neviděli. Je založen zejména na procházkách a činnostech během nich. Potud je z mého pohledu vše v naprostém pořádku - medvíďata byla lidskou péčí zachráněna, byla jim poskytnuta dobrá péče, dostatek pohybu, měla se zkrátka dobře. Jenže je tu pak velké ALE. Po natočení večerníčku se o ně pan Chaloupek už dále nestaral a předal je jinam. Medvědi putovali do medvědária v Berouně. Už s nimi nechodil na mnohakilometrové procházky, už neměli každodenní kontakt s člověkem, který si je na sebe navázal. Ostatně, sám říká, že je nenavštěvuje příliš často:  


To samé pak potvrdil i v rozhovoru pro rozhlas.

Zajímavé je "odborné" vyjádření pana senátora k úmrtí Vojty. Ten zemřel náhle v šestnácti letech. Pan Chaloupek se vyjádřil: „Nebylo to zase tak úplně neočekávané. V přírodě se medvědi dožívají jen takových patnácti let, šestnáctiletý medvěd je už hodně starý. Navíc byl Vojta vždycky ten nejmenší, při jeho narození mi veterinář dokonce navrhoval, abych jej nechal utratit, že určitě nepřežije. Roli může také hrát to, že otec a matka medvědů jsou již třetí generací, kdy jsou v páru dva sourozenci.“ 

Proboha! Jak odborník může srovnávat život zvířete v přírodě a v lidské péči? Každý, kdo se o tuto problematiku jenom trochu zajímá, přece ví, že v lidské péči bývá často délka života zvířat výrazně vyšší! U medvědů je délka života i přes 40 let. Takže šestnáctiletý medvěd v lidském chovu není starý, je v první polovině svého života! Vojta byl ale obézní, to na fyzické kondici zrovna nepřidává. A mezi námi, těch 15 je málo, krapet přidejte i pro ty ve volné přírodě. A proč pan senátor - podle mínění některých jeho senátorských kolegů odborník a ochránce zvířat - spolupracuje s chovatelem, který opakovaně připouští sourozence? Jo, jasně. Ptala jsem se. V mnou osloveném cirkusu by to nepřipustili a vedou si plemennou knihu. (Mimochodem, tato informace mne taky zaujala. Absenci plemenných knih zmiňoval jiný odporník - Přemysl Rabas. A z jeho videa byly plemenné knihy jediná věc, kterou vystudovaní a uznávaní odborníci v oblasti chovu zvířat byli ochotni přijmout. I když i k tomu měli připomínky. Ale to zase jindy...)

Co se současné obezity těchto zvířat týká, je to poměrně závažné. I pan senátor v rozhovoru pro Český rozhlas řekl, že mají asi 80 kg nadváhy a že se vždy s ošetřovateli zlobí. Faktem je, že ví, že jsou obézní a jako vzdělaný člověk zná i dopady obezity na celkové zdraví. To mu však nebrání v tom, aby je krmil šlehačkou. Prý jsou na to zvyklí a očekávají to od něj. No, moje dítě také ode mne očekává, že mu koupím čokoládu. Vždycky se ale dá najít vhodnější alternativa, která mu chutná a v kombinaci se zájmem o něj mu to nakonec stačí a je spokojený. Nepotřebuji si ho tou čokoládou kupovat. Každý den cítí, že ho mám ráda a udělám pro jeho dobro vše, co bude v mých silách.

Po trojici zavrhnutých mláďat tu máme sourozence Honzíka a Elišku. Matkou je stejná medvědice (takže podruhé tu máme mláďata třetí generace, kdy v páru je sourozenec?) a opět mláďata nepřijímá. A já opět přijímám fakt, že se ujal mláďat, která by jinak dost možná nepřežila. Opět přijímám i to, že s nimi natáčí. Nevidím v tom problém. Jenže opět je tu to ALE. Medvíďata po natáčení putují do zoologické zahrady Plzeň. Ve výběhu se v této době nacházeli 4 medvědi. Mimochodem, nekritizují náhodou aktivisti, že cirkusy nutí zvířata žít spolu, i když v přírodě žijí samostatně? No nic, to taky nechám na jindy.

Nejstarší z medvědů nedávno zemřel. Bylo mu skoro čtyřicet let. No a pak že je šestnáctiletý medvěd starý, že? Nějak nám to nesedí, pane senátore! Jakpak to bude s tou vaší odborností? Jo aha, vysokoškolské vzdělání máte. Učitelství výtvarné výchovy. Jo, tak to je rozhodně obor, který je zaměřen na život zvířat. A je celkem jedno, jestli ve volné přírodě nebo v lidském chovu 👌

Pan Chaloupek je označován za medvědí mámu, někdy i tátu. Sám ale říká, že je spíš máma, protože táta medvíďata žere. Ne, on je nežere. To má pravdu. Má je rád. Takovým tím svým způsobem (kde jsem to jen slyšela?) Medvědí máma ale opouští svá mláďata kolem dvou let.  Medvíďata pana Chaloupka ale svoji "mámu" opouští ještě dříve než jim byl rok. Máma? Nebo spíš macecha?

Václav Chaloupek říká, že je to úžasný pocit, když člověka medvíďata považují za mámu. Že není možné ubránit se polidšťování a nepovažovat je za svoji rodinu. Jasný, to chápu. Já bych ale svoje nedospělé děti jen tak někomu do péče nesvěřila. Obzvláště pokud by se o ně staral tak, že by jim ničil zdraví a podporoval u nich vznik obezity. Já tedy mám jen dvě děti, pan režisér už se zbavil sedmi medvědů. Prý čím víc máte dětí, tím víc jste nad věcí. Říkaly maminy od čtyř dětí nahoru 😁.

Sedm medvědů navázaných na jednoho člověka, který už v okamžiku jejich převzetí do péče věděl, že se jich po natočení seriálu zbaví a bude se o ně starat někdo jiný. Pane režisére, dostávají alespoň ti jiní lidé také část výdělku z prodaných licencí?

V jednom z videí o cirkusu jsem slyšela, že medvědy ani jiná zvířata nebijí. Prý zvýší hlas, když udělají něco závažného. No však už jsem několikrát psala, že svá zvířata vychovávají stejnou metodou jako já svého syna. Akorát prý při vyražení zubu medvědem ani to zvýšení hlasu nešlo. Tak pan Chaloupek to má jinak. Když ho medvídci kousli, dal jim pohlavek nebo je seknul přes zadek (fakt, říká to v tom rozhovoru v rozhlase. Však si to všechno klidně rozklikněte.) A proto je asi lepším člověkem, než onen cirkusák neustále opakující, že všechny jeho škrábance, kopance a kousance jsou jen jeho chyba, že zvíře za to nikdy nemůže. Holt ke lvům se chodí jen ze správné strany a medvěda neradno rušit, když si chce domluvit rande.

Výchovné metody pana ochránce zvířat jsou jen malým detailem. Co bylo tím důvodem, pro moji nejnovější akci Zjisti si víc? Co mne nadzvedlo ze židle a donutilo říct slovo, které jako slušná žena rozhodně neznám, ale jako matka bránící za všech okolností své děti v emocích klidně vylovím? Nadechněte se, ochránce zvířat v prvním zmiňovaném článku z Blesku promlouvá:  

„Medvíďata jsme si brali v pěti týdnech, což medvědí mámě vůbec nevadí. Ona je s nimi zatím schovaná v brlohu, kde je tma, nevidí je a nemá ještě vyvinuté mateřské pudy. Druhý den ani neví, že medvíďata měla,“ rozšiřuje nám obzory Chaloupek. 

Je mi úplně fuk, jestli polospící matka postřehne nebo nepostřehne, že přišla o mladé! V pěti týdnech jsou medvíďata slepá a hluchá, živená mateřským mlékem. Ta medvědice je evidentně přijala, mohly být na mateřském mléku dostatečně dlouho. A on jí je sprostě vzal. Jen proto, že chtěl natočit dokument pro německou televizi! Sebral je matce, navázal na sebe (nahradil jim matku - byl první co ta mláďata viděla a slyšela) natočil s nimi seriál a... zase je poslal o dům dál. ............................... Slova která mne napadají si doplňte, nejsou publikovatelná 😡

V tom rozhovoru pro rozhlas také řekl, že není problém medvíďata sehnat, ale najít jim pak umístění. Jasně. Každý, kdo si pořizuje zvíře, tak si ho odpovědně bere s tím, že se o něj za pár měsíců už nedokáže postarat a zbaví se ho. Jak tento člověk může vůbec vyslovit něco proti cirkusákům? Už hodněkrát jsem psala o Markýze. Medvědici, kterou po pár letech přestalo bavit vystupovat. Jenže oni se jí nezbavili. Nešoupli ji někam do stálého výběhu, kde si bude muset zvykat na úplně jiný styl života. Starají se o ni dál. I když už nevystupuje. Kdyby se měli zachovat stejně jako pan senátor, už by ji dávno neměli. Jenže oni jsou v jádru viditelně lepší lidé než on. Stejně jako pan Chaloupek považují svá zvířata za součást své rodiny. Ale na rozdíl od něj se o svou rodinu starají pořád, i když už jim ty bytosti dávají "jen" lásku a nejsou ani z malinkaté části zdrojem příjmů. V Německu nedávno zemřel lev Kasanga. Ve 22 letech. Byl starý, přesto ho neopustili a Martin Lacey u něj evidentně trávil noci. A byl zjevně hodně unavený. Přesto se snažil Kasangu povzbudit a v jeho posledních chvílích ho doprovázel. 

Ve svém projevu pan senátor o cirkusácích řekl: "Já jsem jich mnoho poznal osobně, musím vám říct, že mají zvířata opravdu rádi, ale tím svým způsobem." Ano, toto je ten způsob jejich lásky. Svá zvířata respektují, milují a hlavně jen tak neopouští. Už vůbec si nedokážu představit, že by předem naplánovali, že si pořídí mládě a po roce ho pošlou jinam. Pokud je to možné, mláďata nechávají u svých matek. Nepodporují genetickou genocidu křížením sourozenců. Pane senátore, jaký je tedy podle vás ten správný způsob lásky ke zvířatům, když nad tímto ohrnujete nos?

Dnes už nějak nemám sílu pokračovat. A ono je, bohužel, stále o čem psát. Už jen samotný projev v Senátu je jedna velká perla. A dost to souvisí s tím, co udělal posledním dvěma medvědům Agátě a Martinovi. Ale nechám si to třeba na příště, ať u čtení o odbornosti pana senátora nestrávíte celý den. Jestli máte žaludek na vodě jako já, klidně si ulevte. Já už to rozdýchávám šestý den 😟.


Edit: Zajímavý je také projev pana senátora zde

Komentáře