Otevřený dopis

Došel mi na mail

otevřený dopis. Adresovaný představitelům TOP09. Podle informací, které u něj byly přiložené, se tento dopis dostal také k představitelům koaličních partnerů. Paní mi napsala, že už týden čeká na odpověď. No, já taky čekám na odpovědi. Už měsíce. Chci jen vědět, jestli argumenty Svobody zvířat, které jsem shrnula zde jsou opravdu relevantní.

Necháme to tak být? Je občan - volič jen nepodstatným detailem, kterým se není třeba zabývat? Už dlouho mám také jeden otevřený dopis rozepsaný. Je dost podobný. Ani se nedivím. Ptá se na základní věci, které jsou podstatné pro zachování svobody a demokracie. Přemýšlím. Mám dopsat ten svůj dopis? Nebo strana TOP09 paní konečně odpoví? Po přijetí mailu jsem se stranu také pokusila kontaktovat. Ač se zpráva zobrazuje jako přečtená, tak nikdo nereaguje. Nevidím tedy jinou možnost, než otevřený dopis zveřejnit.

Text jsem nechala plně v původním znění. Na přání odesílatelky jen vynechávám identifikační údaje. Myslím, že je jedno, kdo to psal. Jsou to otázky a myšlenky, které v demokratické společnosti asi víří v hlavě hodně lidem. Budou volby, kterýkoliv občan má právo se takto ptát. A měl by se, ještě před volbami, dočkat odpovědí:



                                                                                                                        20. 9. 2021

Věc: Postup při prosazování zákona 

Vážení,

obracím se na Vás, neboť za uplynulý rok vzniklo několik nesrovnalostí a jelikož jste strana hlásící se k odkazu pana Václava Havla, tedy k demokracii, etice, morálce, pravdě a lásce. Věřím, že právě Vy mi to vše dokážete vysvětlit. Zvláště pak nyní, když se blíží volby. 

Musím přiznat své rozčarování a pochybnost v právní stát. Už děti na základní škole se učí, že tvrzení bez věcných důkazů nemají vydávat za argument. A vaše strana aktivně podpořila vznik zákonu, který nebyla schopna řádně argumentačně obhájit. Pouze se oháněla pocitologií, dojmologií a etikou. Jde mi o zákon č. 501/2020 Sb., kterým se mění zákon č. 246/1992 Sb. na ochranu zvířat proti týrání, která přichází mj. s postupným ukončení drezury divokých druhů zvířat v cirkusech. Například oficiální předkladatel pozměňovacího návrhu pan poslanec František Vácha argumentoval takto :

 https://youtu.be/VoHkLiXeMH0

Etika, jaké kouzelné slůvko. Nicméně bez větší vypovídající hodnoty. Zcela jednoduše: etika je věda, která řeší, jaké hodnoty nás ovlivňují, jak se máme chovat v určitých situacích a nakolik má vliv výchova, vrozené vzorce, vlastní přesvědčení i názory druhých. Tzn., že etika neříká nic objektivního, pouze vyslovuje osobní preference mluvčího. Z toho mi vyplývá, že jste v tomto případě zneužili svého postavení a prosadili jste zákon postavený na svých osobních preferencích.               

Když nemáme důkazy, stačí emoce. Odmítám přijmout manipulativní kampaň opírající se o zmanipulované studie. Na tomto odkaze se dozvíte nejen jak probíhalo schvalování zákonu v Anglii , Skotsku a Walesu, ale i jak to bylo s rychlým odchodem S. Harrise do důchodu a o původu jednotlivých zmanipulovaných studií, kterými argumentuje Svoboda zvířat. Na manipulaci s daty upozornil nejcitovanější autor, Dr. Ted Friend, Ph.D., PAS, Dpl.ACAABS, emeritní profesor, vědec a uznávaný odborník v oblasti dobrých životních podmínek zvířat.

https://countrysquire.co.uk/2018/10/27/animal-rights-criminality-part-2/

Jsou tam přiložená videa i z italského parlamentu, kdy prof. Ted Friend s dr. Marthe Kiley- Worthington v roce 2018 osobně vystoupili před místní zákonodárce a plně jim objasnili danou problematiku. Na základě toho se v Itálii rozhodli tyto chovy nezrušit.                   

Také naši zákonodárci měli možnost se s těmito světově uznávanými etology a welfaristy spojit. Bohužel to však nikdo z nich neudělal.

Dopis italským veterinářům, který je volně přístupný na internetu. Kdokoliv si chce ověřit, na čem se zakládají argumenty prof. Frienda proti studiím týmu S. Harrise, může tak velmi lehce učinit. 

http://www.sivelp.it/wp-content/uploads/2017/07/TED-FRIEND-PDF.pdf


Rozhovory, které poskytli prof. Friend a dr. Kiley-Worthington iniciativě Cirkusy společně byly určeny přímo našim zákonodárcům, vysvětlují základy této problematiky a vyzývají k ověření informací.

Dr. Ted Friend ve videu oponuje i argumentům pana senátora Přemysla Rabase. 

Jediné, co ve videu nezaznělo je, že cirkus Humberto si vede plemenné knihy.

https://m.facebook.com/watch/?v=692103898101280&_rdr

Marthe Kiley- Worthington vysvětluje etické základy problematiky. Nutno podotknout, že dr. Marthe Kiley-Worthington přímo studovala etiku týkající se zvířat na americké univerzitě, problematice tedy rozhodně rozumí. 

https://m.facebook.com/watch/?v=425609545279870&_rdr

Kdo je vlastně Ted Friend? Jedná se jen o nějakého průměrného etologa - amatéra, či o uznávanou vědeckou kapacitu v oblasti etologie a dobrých životních podmínek chovu zvířat? Odpověď lze taktéž jednoduše nalézt zde:

http://circusthetruth.blogspot.com/2011/07/dr-ted-friend-on-elephants-and-animal.html?m=1

https://animalscience.tamu.edu/2015/05/29/noted-animal-welfare-expert-ted-friend-to-retire-after-38-years-at-texas-am/dr-ted-friend/

Z těchto odkazů je nadmíru jasné, že se nejedná o žádného amatérského staříka, ale o světovou kapacitu v oblasti etologie a welfare. To je zřejmě také důvodem, proč je S. Harrisem a jeho týmem hojně citován. 

A kdo je vlastně Marthe Kiley-Worthington?

http://www.learningaboutanimals.co.uk/page46.html

http://the-shg.org/Kiley_Worthington/

I zde je zřejmé, že práce dr. Marthe Kiley-Worthington je uznávaná a její vědecká činnost je nezanedbatelná.

Mimo tyto dvě světové kapacity je však možné dohledat i vyjádření dalších odborníků, kteří mají reálné zkušenosti z cirkusů a zoologických zahrad. Je tu například studie německé veterinářky Alexandry Dörnath specializující se na volně se vyskytující živočišné druhy. Vypracovala studii, ze které vyplývá, že zvířata mají u cirkusů dobré podmínky k životu a prospívají. Tato studie publikovaná 14. října 2019 byla jasným argumentem k tomu, aby zemědělský výbor německého parlamentu nedoporučil poslancům přijmout zákon zakazující vystupování zvířat v cirkusech. Poslanci v zápětí zákon drtivou většinou smetli ze stolu. Němečtí poslanci nedali na dojmy a pocity a vždy si nechali vypracovat i vlastní nezávislé posudky.

Kdo je Alexandra Dörnath? 

https://gerati.de/2020/06/22/interview-mit-frau-dr-med-vet-k-alexandra-doernath-renommierte-wildtieraerztin-aus-bremen-wir-erfahren-etwas-ueber-inkompetente-gutachter-das-deutsche-tierschutzgesetz-im-internationalen-vergle/

Kromě studie již zmíněné Alexandry Dörnath poukazuje tento odkaz na další světově uznávané vědce a jejich studie. Ti, nejenže  nesouhlasí s ukončováním drezury volně žijících druhů zvířat v cirkuse, ale ukazují, že cvičení je pro zvířata prospěšné a nijak jim neubližuje.

http://www.tiere-gehoeren-zum-circus.de/forschung.htm

Na zmíněném odkaze najdete i Dr. Immanuela Birmelina, který měřil hladinu stresových hormonů před – během  a po převozu cirkusových lvů. I když tento výzkum byl realizován na extrémně dlouhé cestě – až 12 hod , tak i přesto zvířata nevykazovala žádné známky stresu. 

Jak to vypadá v jiných zemích v Evropě ?                                                                            

Řecko, Chorvatsko cirkusům jsou udělovány roční (sezónní) povolenky k činnosti.        

Zákaz před několika lety zrušilo Švýcarsko, opětovné povolení šelem zvažuje Holandsko.

Komora veterinárních lékařů České republiky se k problematice vyjádřila již v roce 2018:

Zdroj :  https://www.vetkom.cz/stanovisko-predstavenstva-k-vyuzivani-zvirat-v-cirkusech/

Postup Ministerstva zemědělství byl, dle mého názoru, správně vedený. Byla zřízena expertní pracovní skupina, která dlouhodobě připravovala novelu zákona. Tato komise projednávala detaily, zvažovala všechny argumenty pro i proti cirkusům. Byla složena z odborníků, byla vedena věcná diskuze a pokud vím, bylo na ní projednáno mnoho variant.

 http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2018_na-ministerstvu-zemedelstvi-se-dnes.html

Výsledek: 


Zdroj: 

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2019_zvirata-v-cirkusech-a-chovech-budou-lepe.html

Přesto pan poslanec Vlastimil Válek označil licence za nic neřešící a neúčinné. Ráda bych věděla na základě čeho tak rozhodl? Mám to chápat tak, že SVS a KVS je bezzubý orgán, který nedělá svou práci a to i přesto, že již tento rok proběhlo 11 kontrol cirkusů ( kontroly probíhaly od 1.1. 2021 do 30.6. 2021 , zdroj svscr.cz )? Kdy tedy můžeme očekávat reformu těchto státních úřadů? 

Přijde mi, že členové Vaší strany se dopouštějí záměrného šíření dezinformací. Proč paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová použila na svém příspěvku fotografii medvěda od  ukrajinského fotografa Davida Tadevosiana? Nebylo by lepší u českého zákona použít fotku z českého cirkusu? Bylo to z důvodu dostupnosti nebo proto, že oblečky jsou zakázané a řešené ve vyhlášce č. 346/2006 Sb. a tím pádem podobnou fotografii ze současných českých cirkusů jednoduše nelze získat? Podobná dehonestace zvířat u nás neprobíhá, v souvislosti s přijatou novelou je tedy tato fotografie silně zavádějící. Co k tomu více dodat, než že neznalost zákona neomlouvá. Zvláště pak u politika, který prosazuje změnu zákona. 





 Paní předsedkyně Markéta Adamová Pekarová byla upozorněna v otevřeném dopise od Cirkusů společně, že studie, které předkládá Svoboda zvířat jsou zdiskreditované: https://m.facebook.com/nt/screen/?params=%7B%22note_id%22%3A3440856412627536%7D&path=%2Fnotes%2Fnote%2F&_rdr

 I přesto, při dotazu na základě jakých vědeckých studií má dojít k zákazu divokých zvířat v cirkuse, argumentovala již zmíněnou zdiskreditovanou studií. Pro podrobnější informace přikládám odkaz na blog, kde se dozvíte detaily komunikace mezi tazatelkou a paní předsedkyní: https://bojscirkusy.blogspot.com/2020/08/politik-2.html?m=

Opravdu paní předsedkyně vědomě zaslala někomu zmanipulované studie? Není toto záměrné šíření dezinformací ohrožující demokracii? Je Vaše strana stále schopna jít v odkazu Václava Havla? Záměrné šíření dezinformací je ohrožením demokratických mechanismů, míní Senát - Deník.cz (denik.cz)

Proč paní předsedkyně nevyužila pozvání cirkusů, když dle svého vlastního vyjádření na fb ze dne 28.7. 2021 vychvaluje osobní kontakt ?                                                                   Zdroj: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4250008355082712&id=511497365600515&m_entstream_source=timeline&anchor_composer=false

Chápou Vaši poslanci podstatu práce se zvířaty?

Vyhláška č. 346/2006 Sb. o stanovení bližších podmínek chovu a drezúry zvířat se k drezúře vyjadřuje:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-346

Výňatek z vyhlášky č. 346/2006 Sb.


Drezura, slovo které aktuálně nepopisuje a už vůbec necharakterizuje trénink se zvířaty. Tento termín se používal v minulosti, v současné době je to spíše jen typ činnosti s koňmi. K tomuto se ale vyjádřila dr. Marthe Kiley-Worthington ve videu našim zákonodárcům. Cvičení v cirkusech je volnější, dává prostor pro improvizaci, nelpí na přesně nacvičeném sledu doslova nadrillovaných cviků. Dnes se používá výcvik formou hry a pozitivní motivace. Staví na stejných základech jako tzv. Aplikovaná behavionární analýza/ nebo-li taky “ABA”. Je to terapie, která se dlouhodobě používá v USA a nyní zažívá velký “boom” v naší zemi. ABA hlásá, že nabízí nejúčinnější přístupy k terapii a učení dětí a dospělých s poruchami autistického spektra a dalšími neurovývojovými poruchami. Prosím, proč tato metoda vadí například u lva a u dítěte s autismem s různými přidruženými vadami ( jako například mentální retardace, vývojová dysfázie, smyslové vady, ….) to nevadí?  

Zdroj : https://www.ecanis.cz/clanky/nic-neni-jen-cerne-nebo-bile-_727.html?pid=75



Zcela bezostyšně jste schválili, prosadili a zlegalizovali týrání zvířat. Neboť pokud není umožněno zvířeti se rozmnožovat, dochází tím k jeho strádání / trápení a proto zoologické zahrady od množení zvířat nechtějí ustoupit. Patří to do zvířecí welfare. I dle pana J. Hyjánka ze Safari park Dvůr Králové “pro zvířata je mnohem přirozenější a prospěšnější pro jejich další vývoj pářit se a přivádět na svět nová mláďata.” Tímto obhajuje utrácení mláďat v zoo, což je ovšem zase jiné téma. Jak se asi bude cítit lví smečka až začne postupně vymírat?


Zdroj vyjádření pana Hyjánka: https://safaripark.cz/cz/zvirata-a-expozice/nove-prirustky/po-30-letech-ma-safari-park-dvur-kralove-nova-kotata-lvu-berberskych?fbclid=IwAR1WYprD7Ar3Si7aIoEiuSqX5ogsC4Z5Egd5trGDtsP3j68MgYF_bhFUUtA

Zdroj vyjádření pana Bobka: https://cnn.iprima.cz/sef-zoo-antikoncepce-u-zvirat-neni-idealni-nektera-ale-jednou-budeme-muset-utratit-33368?fbclid=IwAR2x8yebgFMc9Ph7-Uzszdq6K8ru0lAeK_-QMAAhXJE7AavyThXWYhJr_Fk

Dojmy nejsou pojmy. Termín “divoké zvíře” dle obecné literatury a české legislativy označuje zvíře, které se narodilo a žije ve volné přírodě. Divoká zvířata jsou podskupinou volně se vyskytujících živočišných druhů. Druhou podskupinou jsou zvířata chovaná v lidské péči, tím pádem cirkusy žádná divoká zvířata nevlastní.                                                 

Dimitrij Beljaveva objasňuje proces domestikace. Byl to ruský ( sovětský ) genetik, který šlechtil lišky. 



Zdroj : https://www.scienceworld.cz/biologie/slechteni-postupuje-neuveritelne-rychle-5156/

https://www.newscientist.com/article/mg20427281-500-my-little-zebra-the-secrets-of-domestication/?ignored=irrelevant


Z Vaší strany je tu zjevná arogance a s tím velmi úzce spojená podpora šíření nenávisti. V září minulého roku předkladatel pozměňovacího návrhu pan poslanec František Vácha navštívil České Budějovice, aby se před cirkusem Humberto vyfotil s aktivisty a aniž by se setkal nebo vyslechl názory protistrany, odešel. Přitom byl do cirkusu jeho ředitelem pozván. Chování pana poslance Váchy budí dojem povýšenosti a arogance. Svým přístupem pouze posvětil xenofobní útoky, kterým musí cirkusy čelit. Na tomto odkaze se můžete sami přesvědčit, jakým útokům jsou cirkusy vystaveny: 

https://m.facebook.com/cirkusyspolecne/photos/?tab=album&album_id=289226501699121&mt_nav=1&ref=page_internal

Cenzura - nač skrýváte dotazy pod svými příspěvky? Dne 20.7. 2021 ve vlastním příspěvku bylo skryto 6 komentářů. Jelikož mám paní Tarku Danku na svém fb mezi přáteli, tak její příspěvek je pro mne viditelný. Proč jste jej skryli a neodpověděli jí na dotaz ? 




Cirkusy do 21.století nepatří. Prosím, kdo to určuje? Paní předsedkyně Pekarová se nám vcítila do spasitele a nás jako obyčejnou chátru se rozhodla po boku svých přívrženců ochránit před touto pokleslou zábavou? Nebo mám raději napsat, že to byla asistentka paní předsedkyně paní Kateřina Řežábková dříve Hadrabová ?  Zakladatelka spolku AniDef, který se v roce 2018 spojil se Svobodou zvířat za úsilí za cirkusy bez zvířat? Vzhledem k blízkým vztahům s celou TOP 09 je do očí bijící osobní zainteresovanost a předpojatost.

                            

 Zdroj: https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/svoboda-zvirat-a-spol-otevreny-dopis-organizaci-na-ochranu-zvirat-k-zakazu-vystupovani-zvirat-v-cirkusech

https://svobodazvirat.cz/podekovani/

Zdroj fotografie: oficiální fb stránka paní Řežábkové

Zákon nabídky a poptávky - kdyby lidé cirkusy nechtěli nebo vyžadovali změny, cirkusy by byly nuceny na to zareagovat, neboť nejsou nikterak financovány ze státních příspěvků. Mají jen to, co si sami vydělají a získají od lidí, kteří je navštěvují a tím pádem aktivně podporují. Na uvedených odkazech si můžete přečíst, že lidé cirkusy chtějí a to i přesto, že se nám snažíte vnutit, že to tak není.  

 https://www.vcd.cz/clanek/byl-jsem-se-svou-zenou-v-cirkusu 

https://zpravy.aktualne.cz/domaci/zvirata-do-cirkusu-patri-zachazeni-s-nimi-je-treba-kontrolov/r~a9e5ba465ac511e9ab10ac1f6b220ee8/

https://www.denik.cz/zvireci-denik/drezura-cirkusy-zvireci-denik-2020.html

Podpora lidí cirkusu Humberto v době pandemie a to i přesto, že cirkus Humberto dlouho odmítal pomoc. Dle slov ředitele H. Navrátila ml. podlehl tlaku fanoušků. Odkaz na  hlavní fb stránky cirkusu Humberto o podpoře lidí v době krize:

 




Zdroj:https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3818187444924607&id=131208823622506&m_entstream_source=timeline&anchor_composer=false

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3809166445826707&id=131208823622506&m_entstream_source=timeline&anchor_composer=false

Jelikož jsem se v minulosti setkala s tím, že řada lidí  má problém s pochopením psaného textu. Přikládám odkaz na kauzu tzv. Tygřích jatek, která s cirkusy krom zvučného jména  neměla nic společného.

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/432904-kauza-zabijeni-tygru-k-soudu-prisel-jen-clen-cirkusove-rodiny-berousek

A jelikož se před pár dny objevila další kauza s tygry na našem území, rovnou upozorňuji, že s cirkusy to opět nijak nesouvisí. 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/celni-sprava-vysledky-trestni-spis-lovec-kamenak.A210913_172942_domaci_imat                                                                      

Cirkusy jsou pod veřejnou kontrolou, otevřely svá zázemí, neváhají mít pro návštěvníky otevřeno po celé dny, zvou své odpůrce i na dlouhodobé stáže. Kdyby se Vaši poslanci obtěžovali přijmout pozvání a do Cirkusu Humberto zašli, zjistili by, že po celé dny jim tam návštěvníci chodí doslova po celém areálu. Nemohou tedy se svými zvířaty zacházet špatně. Lidé by to viděli. Nemají kdy se připravovat na to, že přijde nějaký politik, když pan Navrátil otevřeně říká, že mohou přijít kdykoliv a nemusí se hlásit dopředu. Stejně tak nemohou nekontrolovaně množit a se zvířaty obchodovat. Jsou pod dohledem státních orgánů, jejich zvířata mají CITES - jsou přísně evidována a kontrolována. Mnoho odpůrců cirkusů se dnes za svoje předchozí názory stydí. Sebrali odvahu a několikrát to toho zázemí šli, aby se přesvědčili, jak to doopravdy je.

Listina základních práv a svobod nám všem umožňuje mít svobodu názoru a slova, včetně jejich šíření. Ovšem členové vaší strany zneužili svoje postavení a bezostyšně mi vnutili svůj pohled na věc. Navíc bez jakýkoliv řádných a pravdivých argumentů. Vy máte být politická strana, která pozvedne naši zem? Opravdu? Protože já to tak nevidím. V tabulce na pravé straně můžete vidět, co nám vaše strana nabízí. Pro upřesnění, nejsem volič ANO. Chci pouze demonstrovat, že vy nejste o nic lepší. 



Děkuji za Váš čas, který jste věnovali mému textu. Vzhledem k argumentům a řádným, fungujícím a jasně zřetelným odkazům na informace, kde si vše můžete najít a ověřit, prosím o vysvětlení, jak je možné, že demokratická strana prosadila zákon bez řádných faktů/argumentů? Zákon, který stojí pouze na pocitech a dojmech prosazujících osob.                                                                                                   


Těším se na vaši odpověď

S pozdravem                                                                                                                             







Komentáře